Regels vakantie met hond in Duitsland 2020

Zo'n 8 jaar geleden kregen wij voor het eerst gasten met een Bull Terrier. Toen onze Duitse buurvrouw voorbij kwam gaf ze al snel de opmerking He, dat is een "Kampfhund!"  Ik kwam met de vraag of dat verboden was of dat ze een muilkorf moesten dragen. Nee was haar antwoord. Beter nog ze had er nog nooit van gehoord dat deze honden een muilkorf moesten dragen. Voor mij toen een reden om mij eens te verdiepen in de regelgeving hiervan. 

 

Nu is het zo dat Duitsland 11 deelstaten heeft en elke deelstaat zijn eigen "Hundelist".  Een Hundeliste is een lijst van hondenrassen die onderverdeeld zijn in 1. zeer gevaarlijk 2. gevaarlijk en 3. mogelijk gevaarlijk. Ook heeft elke deelstaat zijn eigen regelgeving omtrent deze honden. Zelf wonen wij in Niedersachsen en kwam er gelijk al achter dat Niedersachsen in 2001 deze lijst verworpen heeft. Bij ons is dus geen rassenlijst meer, en dus ook geen andere regels voor deze honden. Ik zeg ""geen andere regels" want er zijn zeker wel regels omtrent het hondenbeleid. Maar daar kom ik later op terug.

Hoog risico honden mee op vakantie naar Duitsland

Maar hoe zit dat nu met heel Duitsland? Zijn hoog risico honden dan in bepaalde deelstaten dan wel verboden? 

Er zijn in meerdere deelstaten heel wat regels over het houden en invoeren van de Listenhunde. Ik kan daar natuurlijk een heel verhaal over ophangen welke hond in welke deelstaat op de lijst staat en welke regels gelden en niet ingevoerd mogen worden. Maar dit is helemaal niet aan de orde. Want er zijn uitzonderingen gemaakt op deze regels!  En daar valt het toeristenverkeer ook onder. Om toeristen niet te belasten met al deze regeltjes mag je , mits je niet langer dan vier weken in Duitsland verblijft , jou honden gewoon mee nemen. En laat het zo zijn dat in de algemeenheid niemand langer dan 4 weken op vakantie gaat.

Muilkorfplicht

Waar je hond verplicht een muilkorf moet dragen is geheel afhankelijk van de deelstaten tot soms ook per gemeente. Geheel afhankelijk van hun beleid en regelgeving. Hierover kun je het beste contact opnemen met de verhuurder van je accommodatie, dan wel de gemeente waar je heen gaat.

In algemeenheid geldt dat ieder hondenbezitter die met zijn hond in de openbaarheid treedt, verantwoordelijk is voor hoe zijn hond zich gedraagt en geen overlast of letsel geeft aan anderen. Dit geldt  bij het aanlijnen, maar ook wanneer je in situaties komt waarin je hond gestrest  raakt, en mogelijk  gaat snappen of bijten naar anderen. In zo'n geval ben jij verplicht je hond een muilkorf om te doen. 

Denk hierbij vooral aan het reizen met trein of bus en waar vooral mensenmassa's zijn. Honden kunnen in deze situaties gestrest raken.

Algemene regelgeving voor een vakantie met honden in Duitsland

Opgelet! Ook op doorreis in Duitsland

Niet alleen moet je bekend zijn met de regels als je naar een bepaald land reist, maar ook als je op doorreis bent naar een bepaald land!

 

Tatoeëring  of chip

Honden geboren vanaf 2012 dien gechipt te zijn. Dit nummer dient duidelijk in een EU paspoort te staan. Honden geboren voor 2012 met nog een duidelijke tatouage in hun oor, hoeven niet gechipt te worden.

 

Maximaal 5 dieren

Voor het meenemen van dieren in privesfeer zijn maximaal 5 dieren toegestaan. Dit geldt ook voor het meenemen van katten en fretten.

 

Welpen van 12 tot 16 weken

Puppies mogen pas met 12 weken ingeent worden tegen hondsdolheid. Dan duurt het nog 21 dagen alvorens deze enting ook daadwerkelijk zijn werk doet. Vanaf 16 weken mogen puppies dan ook pas de grens over. Deze regel geldt overigens in de gehele EU

 

Hondsdolheid, niet elk jaar laten enten!

Vroeger moest jij je hond ieder jaar tegen hondsdolheid (Rabbies) laten inenten. Tegenwoordig is bekend dat deze enting, afhankelijk van de maker, 3 tot 4 jaar geldig is. (In werkelijkheid, zoals uit studies gebleken is, zelfs 7 jaar.)

Dat geldt ook voor reizen met je hond binnen Europa. De  meerjarige rabiës vaccinatie is erkent volgens de EU-verordening.

 

Honden vast in de auto

Voor jou en de veiligheid van je honden (net als bij kinderen) mogen honden in Duitsland niet los in  de auto vervoerd worden. Zij moeten in een bench of achter een hondenrek zitten. Ook zijn er tegenwoordig tuigjes waarmee jij je hond op de achterbank vast kunt klikken.

 

Gevolgen niet naleven regelgeving

Ik hoop dat ik voor velen nu wat meer duidelijkheid heb geschaft. En nee, bij het niet naleven van de regels worden je honden niet  gelijk in beslag genomen. Houd er rekening mee bij het overtreden van deze regels (afhankelijk van de overtreding) boetes staan die op kunnen lopen in de duizenden euro`s. Daar kun je ook hele leuke vakanties van houden

 

Een zorgeloze vakantie gewenst,

Anouschka van der Hooft