Wandelen door een echt oerwoud

Neuenburger Urwald ligt vlakbij Zetel zo'n 60km bij ons vandaan. Het is een omvangrijk bosgebied met eeuwenoude bomen welke sinds 1700 niet meer door mensen is gesnoeid en onderhouden. Je waant je dan ook bijna door de jungle. Beleef een mooie wandeling met je honden in het oerwoud van Ostfriesland

 

Bij de ingang van het oude bos is de parkeerplaats. Hier staat  een prachtige houten boog met de inscriptie "zum Urwald". Hier begint je wandeling door de "jungle" en door andere delen van het Neuenburger-bos. Op een lengte van meer dan 14 km voert dit pad door het bos, langs veel oude bomen en een jachthuis.

 

Onderweg moet je vaak uitwijken omdat bomen de weg blokkeren. Echter niet vanwege de laatste stormen maar hier mogen de bomen grotendeels blijven liggen. Wij zijn slechts bezoekers en mogen ons aanpassen.Niet ver van de ingang van de jungle staat een oud jachthuis. Het jachthuis werd gebouwd in 1950. Tegenwoordig wordt het alleen als picknickplaats of schuilhut gebruikt en biedt veel ruimte verspreid over meerdere kamers.

Keer op keer zie je de bewegwijzering voor de paden. Ideaal voor de wandelaars. Het pad voert je zigzaggend langs de eeuwenoude bomen. Deels in volle glorie, deels vervallen.

Langzaam lopen we weer richting parkeerplaats. De paden wisselen zich af met goed begaanbaar en soms moeilijk begaanbaar wat voor ons de mooiste paden zijn.  Deze zijn overigens wel voorzien van waarschuwingsborden en zijn te betreden op eigen risico.