regelgeving en tips hondenvakantie Duitsland

Met je hond op vakantie

Handige tips voor een verblijf met uw hond

Oververhitting: Zorg dat uw hond het niet te warm kan krijgen, honden kunnen niet goed zweten. Honden raken hun overtollige warmte kwijt door te hijgen, alleen bij de voetzolen zitten een paar zweetkliertjes. Zorg altijd voor schaduw en vers water en laat de hond nooit achter in de auto, ook niet als u de auto in de schaduw parkeert, de zon draait en de auto staat alsnog in de volle zon met alle vreselijke gevolgen voor u en uw hond. Door de hoge temperatuur in de auto stijgt de lichaamstemperatuur van uw hond boven de 40°C. Hij gaat hard hijgen en verliest zo veel vocht dat hij in coma raakt en uiteindelijk zal bezwijken. 

 

Onderkoeling: Ook bij honden kunnen er onderkoelingsverschijnselen ontstaan. Langdurige blootstelling aan kou, zoals sneeuw en wind, kunnen dit veroorzaken, maar ook zwemmen in te koud water. De hond geeft een vermoeide indruk wat weer een eerste indicatie van shock kan zijn! Verwarmen van de onderkoelde delen is essentieel. Dit kan door ze voorzichtig op te wrijven met een handdoek. Verwarmen mag ook met lauw water. Bij het opwarmen worden de lichaamsdelen rood en wat dikker omdat de bloedsomloop weer op gang word gebracht. 

 

Spierpijn: Als u hond gewend is om dagelijks alleen een straatje om te doen om te poepen en te plassen en u wilt nu een wandelvakantie plannen houd dan rekening dat uw hond spierpijn kan krijgen. Wees hier alert op en las dan ook eventueel een rustdag in. Een massage bij uw hond kan de spierpijn verminderen. 

 

Beschadigd voetbed: Een beschadigd voetbed kan gebeuren als uw hond een erg lange wandeling heeft gemaakt, veel over grind of in de winter te lang over een bevroren ondergrond heeft moeten lopen. Zomers kan heet of warm asfalt ook beschadigingen aan de voetzolen brengen. U voelt dat niet met u speciaal aangeschafte wandelschoenen, die ook voor honden te verkrijgen zijn. De beste oplossing is dan rust, maar als dit niet kan is een goede tijdelijke oplossing de voeten in te wikkelen met Coflex. 

 

Wesp gevangen: Honden zijn heel goede vliegenvangers. En buiten een vlieg of mug is ook een wesp of bij wel eens de klos. Als je hond gestoken is, haal dan de angel eruit met een pincet en leg er een koud kompres op om de pijn te verzachten en eventuele zwelling te voorkomen. Bij een steek op de tong of in de keel moet men snel naar een dierenarts. Als het dier allergisch reageert- hij krijgt bijvoorbeeld bultjes of er ontstaat een grote bult rondom de steekplek, ga dan ook zo snel mogelijk naar een dierenarts. 

 

Teken: Teken kunnen allerlei ziektes bij mens en dier overbrengen zoals de ziekte van Lyme (Borreliose), Babesia (Piroplasmose)en Ehrlichiose (Rickettsiose). De laatste jaren is er een duidelijke toename van het aantal teken en door teken overgebrachte ziekten bij mens en dier. U zorgt natuurlijk voor een goede vlooien en teken preventie. Er zijn diverse middelen in de handel o.a. zoals pipetten (o.a. Frontline®), sprays en halsbanden(o.a. Scalibor®, Kiltix®). Deze geven een goede bescherming tegen vlooien en/of teken. 

Ondanks het gebruik van deze middelen dient u na iedere wandeing uw hond te kroelen en meteen te controleren op de aanwezigheid van deze vervelende parasieten. Mocht er toch een teek zich hebben vastgezogen op uw hond verwijder deze dan met een speciale tekentang, zonder verdoving van alcohol, dit heeft een averechtse werking de teek zal zijn gif alsnog in uw hond spuiten. 

 

Ongelukjes: Belangrijk bij een ongelukje is om dan zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Afhankelijk van de ernst van het ongeluk, kunt u zelf vaak al handelen om het eerste leed te verzachten. Een EHBO kit voor honden is wel degelijk aan te raden en is zeker geen overbodige luxe. Met een EHBO-kit kan men de eerste noodzakelijke medische verzorging te bieden bij kleine ongelukjes in huis, tijdens wandelingen en op vakantie. En bied tevens de mogelijkheid eerste hulp te verlenen bij ernstigere ongelukken in afwachting van professionele hulp. In onze vakantiewoningen staan adressen van dierenartsen bij ons in de buurt. Sla eventueel het telefoonnummer op bij aankomst.

 

Een zeer uitgebreide E.H.B.O. kit die u zelf kunt samenstellen en tevens voor u en de rest van het gezin bruikbaar is. 

 

Wat moet deze kit bevatten: Tekentang: de Trix en de O-Tom zijn handig in gebruik. Wanneer men een teek wil verwijderen mag men deze niet eerst verdoven omdat de teek als gevolg van de shock zijn bacteriehoudende stof rechtstreeks in de bloedbaan spuit. De tekentang moet u om de teek zetten en de teek er zonder trekken uitdraaien. Aluminium deken, die beschermt tegen hitte en onderkoeling. Een zuigapparaatje om gif van horzels, wespen, bijen, muggen, brandnetels, vissen, schorpioenen en slangen direct uit de huid te zuigen.Een metalen schaar met stompe punten Een pincet Scheermesje Latex handschoenen Wegwerpspuitjes (zonder de naalden) om water toe te dienen Een stevige plastic afsluitbare zak om, om de poot te doen bij verwonding, zodat deze droog blijft. Een sok of een speciaal hondenschoentje. Voldoende steriel absorberend verbandgaas om wonden af te dekken. Elastisch gaas van 8 cm bij 4 meter Elastisch zelfklevend steunverband Wondreinigingsdoekjes, Betadine zalf,  watten, pleisters en hecht pleisters. Badlaken om eventueel als brancard te gebruiken  Thermometer om rectaal de temperatuur op de kunnen meten. De normale lichaamstemperatuur van een volwassen hond is 38,2 graden C. met een grenswaarde van 37,5 en 39 graden C. Het verschil tussen de ochtend en de avond bedraagt 0,5-1 graad. Kleine honden hebben een wat hogere temperatuur dan grote honden. Om te weten wat de juiste temperatuur van de hond is kan men voor een korte periode dagelijks ´s morgens en s'avonds de temperatuur opmeten. 

 

TIP! Neem voor alle zekerheid een kopie van uw WA-verzekering mee op vakantie!. 

Checklist vakantie met hond

Checklist

Plan ook voor uw hond de vakantie ruim van tevoren. Daarbij is een checklist best handig:

 

Voordat u vertrekt:

 • Zorg dat uw huisdier gechipt is en laat uw huisdier registreren.
 • Maak tijdig een afspraak met de dierenarts voor inentingen.(rabbies)
 • een gezondheids certificaat  
 • preventieve middelen tegen parasieten
 • Behandel uw huisdier tegen vlooien, teken en wormen.

Meenemen:

Europees paspoort, met daarin:

 • het ingevulde inentingsbewijs.
 • de rabiësverklaring.
 • een eventuele gezondheidsverklaring.

Kopie van het registratiebewijs van uw huisdier.

 

Eigen voer en water voor onderweg.

 

Verklaring van de dierenarts in geval van medicijnen gebruik.

 

Speeltjes.

 

Halsband met kokertje waarin het vakantie adres staat.

 

Telefoonnumer van de eigen dierenarts en de dierenarts op de vakantie bestemming.

 

Mand en/of deken voor de hond.

 

Eventueel een muilkorf.

 

Hondengordel voor in de auto.

 

Eventueel een extra riem.

 

Hondenpoepschepje en -zakjes.

 

Handdoek voor de hond.

Regels en wetten

Elk land heeft zijn eigen regels en wetten,  Zo ook Duitsland. Let wel dat elke Deelstaat omtrent hondenbeleid weer andere regels hanteert. Daar wij onder Niedersachsen vallen noteer ik de voor ons geldende regels

 • Uw hond dient ingeënt te zijn tegen Rabiës met geldig vaccinatiebewijs
 • Puppies jonger dan 15 weken mogen niet de grens over,
 • Honden moeten vast zitten in de auto met een gordel, dan wel achter een hondenrek of in een bench.
 • In het broedseizoen (15.04 tot 15.07) geldt er een aanlijnplicht voor honden
 • Niedersachsen kent geen lijst "gevaarlijke honden" . Honden als Bullterrier, Stafford hoeven dus niet verplicht een muilkorf om
 • U mag maximaal 5 honden vervoeren.