Van zandafgraving naar autobaan en natuurgebied

Duitsland staat bekend om zijn grote autobanen. Dat weten we allemaal. Voor de aanleg hiervan was ook zand nodig. Ook ten Noordwesten van Leer was ook zo'n grote zandafgraving. Immers  voor zo'n  grote autobaan  was veel zand nodig

Hoewel het nog in de kinderschoenen staat word sinds 1992 van dit ruim 100 ha grondstuk een prachtig recreatiegebied ontwikkeld. In het hart hiervan een groot meer van 15 ha.

Het motto: Ontspanning voor mens en dier.

Het gebied waar we het hier over hebben is Leeraner Westerhammrich.

Door herstelmaatregelen is het meer inmiddels voor dieren en planten een thuis geworden. Maar ook het gebied er om heen ontwikkeld zich steeds verder tot een prachtig natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen. De nu al aan 6 km wandel-en fietspaden bieden vele mogelijkheden om daar heerlijk te vertoeven. Tevens ook hondenlosloopgebied dus zeker een aanrader om hier met de honden te gaan wandelen.

Hoewel Westerhammrich een hondenlosloopgebied is staan er nu wel borden "Hunde bitte anleinen"

Deze borden zijn er in 2014 neergezet wegens de vele kritieken van andere wandelaars. Met het "bitte" wordt aangegeven dat het een verzoek is en geen plicht. Dus wanneer er andere mensen aankomen, of wanneer er iemand aankomt die zijn hond wel aanlijnt of aangelijnd heeft, wordt er wel verwacht ook jou honden bij je te roepen dan wel aan te lijnen.  Maar ik weet niet hoe jullie er over denken, maar deze regel lijkt mij toch vanzelfsprekend voor ons hondenbezitters.

Natuurlijk maken wij ook graag een hondenwandeling in Wester Hammrich. Het is bij de Siriushoeve vandaan immers praktisch om de hoek. Voor jezelf is het een stuk ontspanning en de honden kunnen er heerlijk hun even energie kwijt. Ruimte om te rennen, een natuurlijke tunnel waar ze door heen kunnen, water om de poten te koelen. Zwemmen doen ze namelijk niet. En met een beetje geluk: Spelen met andere honden!! Althans, dat vind Fausto dan weer leuk.  Ook is er nu een doolhof gemaakt van beplanting. Wij hopen deze volgend jaar deze met onze honden te kunnen doen. Zien of ze de weg terug kunnen vinden. Even hun speurkwaliteiten testen.